Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Blog και εκπαίδευση

  •  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ BLOG

  Ένα <<Ιστολόγιο>>, όπως είναι η ελληνική μετάφραση του <<Blog>>, είναι μια διαδικτυακή έκδοση η οποία αποτελείται από πολλά άρθρα.Τα blogs είναι στην μεγαλύτερή τους πλειοψηφία θεματικά και πραγματεύονται συνήθως θέματα που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως θέματα τεχνολογίας, επιστήμης και πολιτικής.Αρκετές φορές παρουσιάζονται μέσα σε αυτά οι εργασίες και τα επιτεύγματα άλλων ανθρώπων.Τα blogs συνδέονται με άλλα blogs και άλλα websites, ενώ πολλά από αυτά επιτρέπουν και το σχολιασμό των αρχικών θέσεων του συγγραφέα απο τους αναγνώστες του blog.Έτσι, πολλές φορές αναπτύσσεται διάλογος μεταξύ τους ο οποίος προφανώς οδηγεί και στην ανταλλαγή απόψεων.
  
  • BLOGS ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

   Όπως είναι γνωστό οι μαθητές μέσα από το σχολείο αποκομίζουν γνώσεις και εφόδια για την μετ' έπειτα ζωή τους.Το σχολείο όμως οφείλει να επιτρέψει στους μαθητές να αποκτήσουν και ικανότητες έκφρασης.Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τα ιστολόγια, τα οποία μεσω της σωστής χρήσης τους, από τους διδάσκοντες αλλά και απο τους μαθητές, 
μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό παράγοντα έκφρασης και επικοινωνίας.Πρέπει να αναφερθεί ότι η δημιουργία και η εκπαιδευτική αξιοποίηση των blogs είναι ιδιαίιτερα αυξημένη σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι και στην Ελλάδα η χρήση των ιστολογίων για εκπαιδευτικούς λόγους είναι άγνωστη.
   Αντιθέτως, είναι μεγάλος ο αριθμός των ελλήνων εκπαιδευτικών οι οποίοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσο στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της τάξης τους.Η κατασκευή ενός blog είναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση και είναι δωρεάν, ενώ η δημοσίευση ενώς άρθρου (γνωστό και ως <<post>>) γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.Έτσι, και οι μαθητές μπορούν να φτιάξουν κάτι ανάλογο και να στήσουν μέσα σε αυτό την σχολική τους εφημερίδα, να προβάλουν τις διάφορές τους εργασίες αλλά και τα δημιουργικά τους επιτεύγματα.Μάλιστα, για πρώτη φορά το 2008 πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός <<Ξεμπλόγκαρε>> ο οποίος παρακινεί τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να κατασκευάσουν το δικό τους blog.
    
  • ΕΙΔΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

  1. Ιστολόγιο εκπαιδευτικού που απευθύνεται στους μαθητές του. Συνήθως, περιέχει τα βασικά σημεία της διδασκαλίας,πρόσθετο διδακτικό υλικό όπως video και εικόνες,ανάθεση εργασιών στους μαθητές, χρήσιμες συμβουλές για την κατανόηση του μαθήματος ακόμη και ενημέρωση των γονέων.
  2. Ιστολόγιο σχολικής τάξης. Μπορεί να είναι το ιστολόγιο που έχουν φτιάξει οι μαθητές μιας τάξης μαζί με τον καθηγητή τους στα πλαίσια του μαθήματος.Περιλαμβάνει τις καθημερινές δραστηριότητες της τάξης, διάφορα progect που έχει αναλάβει να βγάλει εις πέρας ακόμα και τα σχόλια των μαθητών από μία εκπαιδευτική εκδρομή, σε ένα μουσείο ή σε ένα κέντρο περιβαλλοντολογικής εκδρομής για παράδειγμα.
  3. Ιστολόγιο-σχολική εφημερίδα.Οι μαθητές μπορούν να φτιάξουν την σχολική τους εφημερίδα, να την ανανεώνουν συχνά και να βάζουν νέα άρθρα με τις διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις του σχολείου τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου